22 Nisan 2011 Cuma

Tokat Tavası




Malzemeler:
1 kg kuzu eti
250 gram kuyruk yağı
3 adet kabak
3 adet patlıcan
4 adet patates
5-6 adet yeşilbiber
7-8 adet domates
1 su bardağı su
2 avuç kadar arpacık soğan
1 avuç sarımsak
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı:
4 adet patates yıkanır, soyularak küp küp doğranır. 3 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye ayrılarak dilimlenir, dilimler 1 santim genişliğinde olmalıdır. 3 adet kabak temizlendikten sonra baş kısımlarından kesilerek ortadan ikiye ayrılır ve dilimlenir. 6 adet yeşilbiber temizlendikten sonra 2 santim büyüklüğünde doğranır. 7 adet domates temizlendikten sonra kabukları soyulmadan küp küp doğranır. 2 avuç arpacık soğan ile 1 avuç sarımsağın kabukları soyulur.  Büyük boy güveç 1 parça kuyruk yağı ile dibi yağlanır, ardından ilk olarak güvecin dibine patatesler yerleştirilir.  Üzerine 5-6 adet sarımsak ve 5-6 adet arpacık soğan konur. Ardından kabaklar yerleştirilir ve 5-6 adet sarımsak ile 5-6 adet arpacık soğan konulur. Bu işlem her sebze konduktan sonra üstünü örtecek şekilde yapılır. Kabaklardan sonra biberler ve yeniden soğan sarımsak konulduktan sonra 1 kg kuzu eti parça parça konularak yerleştirilir. Kuzu etinin üzerine 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı pul biber serpildikten sonra üzerine parça parça kuyruk yağları konur ve 1 bardak su üzerinde gezdirilerek dökülür. Fırın 250 dereceye ısıtıldıktan sonra 160 dereceye ayarlanır ve sadece üstten pişirme konumunda güveç içine konulur. Güvecin üzerindeki kuyruk yağları eriyince ortalama 30-40 dakika sonra güveç fırından alınıp üzerine küp küp doğranan domatesler ile 1 adet yuvarlak şekilde domates doğrayarak kapak gibi etlerin üzeri örtülür ve yeniden pişmesi için fırına verilir.  Tokat tavası ağır ağır pişmesi gerektiğinden 1-1,5 saat sürebilir. Ortalama 4-6 kişilik servis edilir. Eğer evde güveç yoksa herhangi bir borcam (fırın için) ya da teflon büyük boy tencerede kısık ocak ateşinde de yapılabilir.

İzleyiciler